Miód gryczany
Data rozlania do słoików: sierpień 2019
Konsystencja miodu: w trakcie krystalizacji
Produkt polski, wytworzony przez pszczoły na Mazowszu.
Miód gryczany to miód o niespotykanym, korzennym smaku oraz wyczuwalnym aromacie gryki. Idealny do kawy, sprawdzi się przy przeziębianiach i osłabieniach organizmu, stanowi świetny dodatek do wypieków i pierników. Kolor miodu gryczanego zazwyczaj waha się od bursztynowego do ciemnobrązowego. Smak miodu gryczanego to smak nie do podrobienia! To miód który się uwielbia albo wybiera delikatniejsze smaki.
Miód gryczany polecany jest szczególnie w przypadku:
- osłabienia organizmu i częstych przeziębień
- anemii
- chorób serca
- problemów z układem krążenia
- potrzeby wzmocnienia odporności
Skład i właściwości miodu gryczanego:
- zmniejsza szkodliwość używek, odtruwa organizm
- zawiera rutynę, która wzmacnia naczynia krwionośne
- jest źródłem pierwiastków takich jak żelazo, fosfor, magnez czy potas
- działa jak naturalny antybiotyk
Miód gryczany jak i pozostałe naturalne miody pszczele traci swoje właściwości w temperaturze wyższej niż 40 stopni. Krystalizacja miodu to dobry objaw. Należy przechowywać w ciemnym i suchym miejscu.