Darmowa dostawa już od 150 zł!
Koszyk: 0.00 PLN

Który miód jest najzdrowszy?

Otrzymujemy wiele zapytań od naszych Klientów dotyczących tego który miód jest najzdrowszy, najlepszy oraz najsmaczniejszy. Zawsze w takim przypadku odpowiadamy, że najlepszy miód to ten prawdziwy, bez względu na jego rodzaj. Wspaniałe działanie będzie miał zarówno miód lipowy jak i wielokwiatowy, tak samo miód rzepakowy czy akacjowy, jeżeli są zakupione u zaufanego pszczelarza. Oczywiście, każdy rodzaj miodu wykazuje inne działanie, charakteryzuje się także innym smakiem, zapachem oraz konsystencją.

Miód to słodki dodatek w kuchni i zdrowy zamiennik słodyczy, jednak ze względu na swój bogaty skład chemiczny polecany jest jako środek wspomagający leczenie różnych schorzeń. Wszystkie nasze miody można zakupić w sklepie internetowym. Jeżeli zaś jesteście z Płocka i chcecie kupić nasz miód stacjonarnie to serdecznie zapraszamy do naszego punktu sprzedaży miodu w Płocku przy ulicy Bielskiej 43.

Który miód więc stosować na jakie problemy zdrowotne? Spieszymy z odpowiedzią!

Miód lipowy

Miód lipowy to miód najczęściej wybierany przy przeziębieniach. Wykazuje działanie napotne oraz rozgrzewające, stanowi świetny dodatek do ciepłej herbaty. Miód lipowy to bardzo dobry wybór przy problemach z układem oddechowym, problemach z gardłem czy uporczywym kaszlem. Miód lipowy wzmacnia odporność, rozgrzewa i pomaga w walce z gorączką. Więcej o właściwościach miodu lipowegoMiód lipowy można również zakupić w naszym sklepie.

Miód akacjowy

Miód akacjowy to jeden z delikatniejszych w smaku miodów. Ze względu na wysoką zawartość fruktozy krystalizuje wolniej niż pozostałe rodzaje miodów. Miód akacjowy polecany jest osobom które mają problemy z układem moczowym. Miód akacjowy po konsultacji z lekarzem może być również podawany cukrzykom. Miód akacjowy to miód szczególnie lubiany przez dzieci. Miód akacjowy można zakupić stacjonarnie w Płocku lub w naszym sklepie internetowym.

Miód rzepakowy kremowany

Miód rzepakowy to jasny (prawie biały) miód o delikatnym smaku. Miód rzepakowy charakteryzuje się wysoką zawartością glukozy przez co bardzo szybko krystalizuje. Nasz miód rzepakowy jest kremowany czyli będzie miał delikatną, kremową konsystencję. Miód rzepakowy polecany jest szczególnie przy problemach z sercem oraz z całym układem krwionośnym. Z tego względu miód rzepakowy szczególnie lubią osoby starsze, jednak i młodsi polubią go za delikatny smak i przyjemną konsystencję. W naszym sklepie internetowym znajdziecie miód rzepakowy kremowany.

Miód wielokwiatowy

Miód wielokwiatowy jak sama nazwa wskazuje pochodzi z różnych nektarów roślin. Z tego względu miód wielokwiatowy może mieć w każdym roku inny smak oraz konsystencję. Tak samo miód wielokwiatowy od jednego pszczelarza może mieć inny smak niż miód wielokwiatowy z innej pasieki. Miód wielkokwiatowy polecany jest do słodzenia jako zdrowy zamiennik cukru. Miód wielokwiatowy dodaje energii, wzmacnia organizm a także polecany jest alergikom. Miód wielokwiatowy można zakupić w naszym sklepie z miodem w Płocku jak i w naszym sklepie internetowym z naturalnymi miodami. Miód ten jest kremowany.

Należy pamiętać, że prawdziwy, dobry miód krystalizuje i jest niepodgrzewany! Brak krystalizacji występuje tylko w nielicznych przypadkach i takim wyjątkiem jest np. miód akacjowy, który krystalizuje bardzo wolno a czasem wcale. Naturalny, prawdziwy miód jest mocno słodki w smaku (oczywiście wyjątkiem jest np. miód gryczany lub ze spadzi iglastej) i ten słodki smak wcale nie oznacza zafałszowania miodu cukrem! Podobnie sytuacja ma się w przypadku konsystencji miodu. Miód w stanie skrystalizowanym może mieć kremową, gładką konsystencję jeżeli poddano go zabiegowi kremowania, jeżeli jednak nie został skremowany to niektóre rodzaje miodu krystalizują w dosyć grube, wyczuwalne podczas jedzenia kryształy i jest to normalny objaw.





Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów